TÁJÉKOZTATÁS – Ingatlanok tisztán tartásáról

Bükkszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2019. (IV.17.) önkormányzati rendelete a környezet védelméről kimondja:

Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, haszonélvezője, a másnak használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztántartásáról pedig a használó, bérleti jogviszonyon alapuló kötelezettség szerint a bérlő (a továbbiakban együtt: ingatlanhasználó) köteles gondoskodni.

Az ingatlanhasználó a közterület, zöldterület, park ápolásával kapcsolatban köteles gondoskodni az ingatlana előtti, melletti közterület (járda, zöldsáv) úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, tisztán tartásáról, az ott lévő növényzet ápolásáról, a fű nyírásáról, gyommentes állapotának folyamatos fenntartásáról.

Mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, a járda és az úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése az ingatlanhasználó feladata. A gondozatlan járdaszakasz, áteresz vagy nyílt árok tisztítását az Önkormányzat az ingatlantulandonos költségére elvégezteti. A kerti hulladékot elsősorban komposztálással szükséges hasznosítani, ennek hiányában a szervezett hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében, az erre a célra rendszeresített zsákokban történő gyűjtése lehetséges, melyet a szolgáltató a hulladékgyűjtési naptárában megjelölt napokon szállít el.

Zöldhulladék az önkormányzat által kijelölt bükkszéki 0120 hrsz-ú gyűjtőponton is elhelyezhető, ahol az elkülönítetten gyűjtött zöldhulladék komposztálásra kerül.

A parlagfű és a fekete üröm irtása -legkésőbb a virágzás előtt- az ingatlanhasználó kötelessége. Az allergén növények irtásáról időjárástól függően, de legalább évente kétszer szükséges gondoskodni. A gyomirtás kizárólag mechanikus eszközök felhasználásával végezhető.

Lakott területen éjszakai időszakban tilos olyan kéziszerszám gépesített változatának használata, mely zajjal jár!

A május 1-jétől augusztus 31-ig terjedő időszakban 22.00 és 8.00 óra között tilos a nagy zajhatást keltő gépek használata!